Een verhaal over Marc: een crème van een mens

Februari 2008. Ik zie een aangename, sterke man op consultatie omwille van wat koorts, een continue drang om stoelgang te maken en diarree die precies blijft duren. Vermoedelijk niet ernstig. We doen een darmonderzoek en vallen helaas bijna onmiddellijk op een tumor. Darmtumor. Endeldarmtumor. Na verschillende helse maanden met enkele zware operaties, chemotherapie en bestraling lijkt er een einde aan de miserie te komen eind 2008.

Bij diagnose was Marc net van plan geweest om zijn familie en vrienden uit te nodigen voor een feest ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Helaas mochten de plannen snel opgeborgen worden. Twee jaar later is hij er klaar voor. De parochiezaal in Winkel loopt vol. Marc had maar één wens: geen cadeaus, graag een gift voor het toenmalige H.-Hartziekenhuis om een zinvol project op te starten rond de begeleiding van patiënten met darmkanker.

We kropen in onze pen en achter onze computer en met hulp van documenten die opgesteld werden door de Vlaamse Vereniging voor Gastro-enterologie (Maag-, Darm- en Leverziekten) werden brochures gemaakt met degelijke informatie over behandeling en chemotherapie. Dit hielp onze toenmalige trajectverpleegkundige Nadine heel goed in haar mensgerichte opvang van patiënten. We hebben ondertussen helaas moeten afscheid nemen van Nadine, maar Dominiek nam de fakkel zeer mooi over. De brochures zijn ondertussen geprofessionaliseerd en geüniformiseerd. Zo lag Marc mee aan de bron van de goede opvang voor patiënten met een kwaadaardige ziekte in AZ Delta.

Recent mochten we Marc’s 60ste verjaardag vieren en weerom kwam hij met een verrassing van formaat. Hij zou zomaar even wandelen van Sint-Eloois-Winkel, via Frankrijk tot Le Moulin Simonis in Lafôret, niet ver van Bouillon, diep in de Ardennen tegen de Franse grens. Dit over een afstand van 260 km, gedurende 14 opeenvolgende dagen. Tijdens deze hete zomer liepen de temperaturen overdag soms op tot 37 graden. Bij momenten dus een helse tocht, maar één die vol moed en doorzetting en met ondersteuning van dierbare vrienden en familie tot een goed einde werd gebracht.  Als het ware een reflectie van de weg die Marc 10 jaar eerder afgelegd had. 

Deze fenomenale sponsortocht startte met een ontbijt in de Link in St-Eloois-Winkel op 22 juli en leidde tot een mooie opbrengst die Marc met veel plezier schenkt aan ’t Keerpunt, het inloophuis voor mensen met kanker. We willen Marc dan ook heel graag danken voor zijn genereuze en onzelfzuchtige steun en voor wat hij onrechtstreeks betekend heeft voor de andere patiënten die behandeld werden in onze dienst. Hij is wat we noemen, een crème van een mens.